Twitter beef, een nieuw fenomeen

Geplaatst: 13/03/2012 in Criminaliteit

Met enige regelmaat vliegt er een Engelstalig woord uit de Amerikaanse Hip-Hop scene over naar Nederland. Iedere Hip-Hop head kent ingeburgerde woordjes als hood, dope, click en natuurlijk swag wel. Nu is er echter een fenomeen bijgekomen: Twitter beef. Ter verduidelijking: beef is, net zoals het voorgaande rijtje, een ingeburgerd woord. Het betekent ruzie, of iets in die trant.

Waarschijnlijk kan iedereen zich wel voorstellen wat Twitter beef ongeveer inhoud: een schriftelijk conflict tussen twee, of meerdere, personen op Twitter. Er schuilt echter meer achter het begrip. Twitter beef, binnen de Hip-Hop gemeenschap uiteraard, bestaat namelijk uit allerlei verschillende vormen en groottes. Om welke variant van conflict het ook gaat, kenmerkend is altijd dat deze hele wereld mee leest. Of je nou iemand de huid vol scheld, een grapje uithaalt of iemand op de feiten wijst; iedereen leest het. En het blijft niet bij lezen; men bemoeit zich met de beef. Gevolg is vaak dat het conflict zich niet beperkt tot Twitter, maar ook in ‘het echte leven’ een rol gaat spelen.

Binnen de Amerikaanse Hip-Hop scene zijn het afgelopen jaar talloze Twitter beefs uit de hand gelopen. Je zou voor de grap eens moeten Googlen op ‘Twitter beef‘. Vaak ontstaat er agressief gedrag; rappers gaan met elkaar op de vuist of laten dit doen. Ook zijn het vaak de fans die agressief gedrag tegen elkaar vertonen. Het meest extreme voorbeeld dateert uit november 2011. Op 4 november werd rapper Rosemo700 doodgeschoten in Inglewood, Californië. Alhoewel een motief van de dader(s) ontbreekt, weet iedereen dat het een afrekening was. Rosemo had in de voorgaande maanden talloze berichten op Twitter gezet waarin hij andere rappers als Boskoe en Game zwart maakte.

Andersom kan het ook. Een conflict verplaatst zich dan van de straten naar Twitter. Een mooi voorbeeld is het conflict tussen de Nederlandse rappers Badboy Taya en Keizer. Begin februari kwam naar buiten dat Badboy Taya collega-rapper Keizer in elkaar zou hebben geslagen. Er gingen geruchten dat het gefilmd zou zijn, maar beelden zijn nooit naar buiten gekomen. Ondanks dat er geen bewijs was logde half jeugdig Nederland die middag in op Twitter. De rest van de dag werd Twitter overspoeld met fans van de rappers die hun zegje wilden doen.

Ik kan nog drie kantjes volschrijven met voorbeelden van Twitter beefs, maar dan komt er geen eind aan. Blijkbaar vind men het tegenwoordig nodig om ruzie te maken via een communicatiekanaal waarbij iedereen kan meelezen. ‘Welcome to Twitter, where everybody claims to be somebody’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s